Problems loading language from path: /var/www/vhosts/eptanews.gr/oldepta/components/com_dropbox/
Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 10:02

«Η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ για το Δήμο και τους συμπολίτες μας»


Σάββας Χιονίδης:

Δήμαρχε ξανά υποψήφιος το Μάιο, γιατί;
Εσείς, είστε ακόμα δημοσιογράφος; Γιατί; Εάν με ρωτάτε με το σκεπτικό που ακούω να περιφέρουν συνυποψήφιοι, «εντάξει καλός ο Χιονίδης, έκανε έργο, αλλά τον έχουμε πολλά χρόνια, ας τον αλλάξουμε» θα σας ρωτήσω εάν αλλάζετε εσείς το παθολόγο σας, το δικηγόρο σας ή το σύντροφό σας εάν μάλιστα είναι καλός, εάν του αναγνωρίζετε το έργο και εμπιστεύεστε τις προθέσεις του. Λες και αλλάζεις τις επιλογές σου μόνον και μόνον γιατί πέρασαν χρόνια παρότι είναι καλές.
Αυτοκίνητο αλλάζεις και ψυγείο, τα πράγματα παλιώνουν, αχρηστεύονται και τα αλλάζεις. Οι άνθρωποι και οι σχέσεις τους εάν είναι σταθερές και καλές τις εμπιστεύεσαι, όσο παλιώνουν βελτιώνονται, ωριμάζουν, τις κρατάς, τις τιμάς και νιώθεις ασφαλής.
Αυτό είναι κρίσιμο, να νιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά με αυτούς που επιλέγουμε να διαμορφώνουν το περιβάλλον της καθημερινότητάς μας.

Μαζί σας νιώθουν ασφαλείς οι δημότες Κατερίνης;
Εσείς τι λέτε. Με εμπιστεύτηκαν τρεις φορές και την τελευταία τετραετία κάναμε περισσότερα από ποτέ. Η πόλη άλλαξε, μεταμορφώθηκε. Από μια επαρχιακή πόλη τη δεκαετία του 2000, σήμερα πρωταγωνιστεί, γεμίζει επισκέπτες είναι μια πόλη όμορφη, καθαρή, κοινωνική με υποδομές. Μια πόλη που την ζηλεύουν και την αντιγράφουν.
Ο Δήμος γίνεται παράδειγμα για άλλους δήμους καινοτομίας, παραγωγικότητας και καλών πρακτικών. Με διαδικασίες οικονομικής διαχείρισης και στοχοθεσίας που επέτρεψαν να μας εμπιστευτούν και να χρηματοδοτούνται οι προτάσεις μας. Καταφέραμε στα χρόνια της ύφεσης, όταν οι γειτονικοί δήμοι κατέρρεαν και έψαχναν τα βασικά, εμείς να επεκτείνουμε υποδομές, γήπεδα, παιδικές χαρές, πάρκα, πλατείες, δρόμους, πεζοδρόμια, σχολεία, περιφερειακό δρόμο και πολλά άλλα μικρά και μεγάλα, και ένα Δήμο καθαρό σαν τη αυλή του σπιτιού μας.
Και έχουν ένα Δήμαρχο που παραμένει ο ίδιος, όπως τον πρωτογνώρισαν. Όπως ήμουν, είμαι. Με τα προτερήματά μου και τα ελαττώματά μου. Ξέρουν ποιος είμαι και τι εκπροσωπώ. Είναι γνωστές και οι προθέσεις μου, και οι γνώσεις μου, και οι δεξιότητές μου.

 



Πιστεύετε ότι δεν συμβαίνει το ίδιο, δεν παρέχουν ασφάλεια και σιγουριά, όσοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για το Δήμο Κατερίνης;
Εάν νιώθουν ασφαλείς οι πολίτες με τους συνυποψηφίους μου, αυτό δεν είναι δουλειά μου να το κρίνω. Αυτή είναι η δουλειά και η ευθύνη των συμπολιτών μας, των δημοτών. Να κρίνουν, να συγκρίνουν προθέσεις, ικανότητες, γνώσεις, διαδρομές και πεπραγμένα και να αποφασίσουν, ποιος βιάζεται, ποιος μπορεί, ποιος το αξίζει. Αλλά και τι διακυβεύεται στις εκλογές, ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών. Τι έχουμε, τι κερδίζουμε, τι χάνουμε, τι επιδιώκουμε.

Σύμφωνοι αλλά ποιο είναι το δικό σας κίνητρο, γιατί μια εκ νέου υποψηφιότητα στο Δήμο Κατερίνης και όχι ας πούμε ως υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές;
Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί ορισμένοι ιεραρχούν τους ρόλους και τοποθετούν το Βουλευτή παραπάνω από το Δήμαρχο. Στον δικό μου αξιακό κώδικα ο Δήμαρχος Κατερίνης είναι στο υψηλότερο σκαλοπάτι. Εγώ δεν έγινα Δήμαρχος για να γίνω Βουλευτής. Δεν βλέπω την πολιτική ευκαιριακά ούτε καιροσκοπικά. Πιστεύω ότι κάποιες επιλογές είναι αποφάσεις ζωής, σχέσεις ζωής και δεν αλλάζουν.
Από την άλλη πλευρά είμαι αυτοδιοικητικός, δεν μου ταιριάζουν οι στενές κομματικές γραμμές, αρέσκομαι και επιδιώκω την συναίνεση, την ευρύτερη συνεργασία, το διάλογο. Να έχεις επιχειρήματα αλλά να ακούς και των άλλων, να έχεις ενσυναίσθηση και όχι απλώς κατανόηση. Πεδίο όλων αυτών είναι ένα δημοτικό συμβούλιο, ιδιαίτερα με τον νέο εκλογικό νόμο.

Επειδή το αναφέρατε, τι ανατροπές φέρνει η απλή αναλογική, πόσο πιθανή είναι μια ακυβερνησία ή ένα παζάρι θέσεων και διαπλοκής με έναν Δήμαρχο που δεν έχει την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων;
Με το νέο εκλογικό νόμο ένας Δήμαρχος έχει πλειοψηφία όταν την 1η Κυριακή πάρει 50% συν μία ψήφο. Πιθανότητα δύσκολη γιατί η απλή αναλογική έθρεψε φιλοδοξίες σε πολλούς που προτιμούν αντί να είναι στην πρώτη πεντάδα των δημοτικών συμβούλων να ηγούνται συνδυασμών ή αντί να είναι στην τελευταία πεντάδα εκλογής ενός πλειοψηφικού συνδυασμού να είναι στην πρώτη ενός μειοψηφικού, εφόσον αυτό τους εξασφαλίζει την εκλογή.
Είναι γεγονός ότι με το νέο νόμο απαιτείται ο Δήμαρχος να σκέφτεται και να πράττει συναινετικά. Να μπορεί να συνεννοηθεί, να δημιουργήσει συναινέσεις ευρύτερες και αυτό το πετυχαίνεις μόνον όταν έχει βαθιά γνώση τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και του Δήμου σου. Αντίθετα σε άλλη περίπτωση πολλοί θα επιδιώξουν να κυβερνήσουν με ταξίματα και παζαρέματα θέσεων για να έχουν την πλειοψηφία γεγονός που θα οδηγεί αργά ή γρήγορα σε ακυβερνησία. Γι’ αυτό έχει σημασία σε αυτές τις εκλογές ακόμα περισσότερο ποιος είναι καταλληλότερος για Δήμαρχος.

Κρίνοντας τους υποψηφίους Δημάρχους που έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους έως σήμερα πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεννοηθείτε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο;
Φυσικά, τουλάχιστον με τους 2 από τους 4 πιστεύω ότι εάν είμαι στη θέση του Δημάρχου θα μοιραστώ ιδέες και θα βρω στο πρόσωπό τους καλούς συνεργάτες εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά μην με ρωτήσετε με ποιους γιατί δεν θα ήταν ευγενικό από μέρους μου να σας πω.

Από τα πρώτα όμως βήματα των συνυποψηφίων σας βλέπουμε μια σκληρή κριτική, πως την αντιμετωπίζετε;
Με κατανόηση. Πιστεύω ότι ξέρουν οι συμπολίτες να κρίνουν τις υπερβολές. Φωτογραφικές αναφορές και προβολές επικοινωνιακές είναι αναμενόμενες ειδικά όταν έχεις το άγχος να αντιμετωπίσεις έναν κατά κοινή ομολογία τουλάχιστον καλό Δήμαρχο. Από την άλλη πλευρά όλοι οι συνυποψήφιοι, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί εμένα αντιπολιτεύονται. Αρκεί να τηρούνται οι κανόνες της ευπρέπειας και της ευγένειας. Αυτό με ενδιαφέρει και να είστε σίγουροι ότι θα το υπερασπιστώ εάν χρειαστεί, αν και το απεύχομαι.

 


Θα επιμείνω στην προηγούμενη ερώτησή μου, εσείς δεν κουραστήκατε με την καθημερινότητα στο Δήμο; Μια αλλαγή στη ζωή σας, στο ρόλο σας δεν είναι καλύτερη;
Όχι μόνον δεν κουράστηκα αλλά έχω περισσότερη όρεξη από ποτέ. Είμαι 59 ετών, άλλοι τώρα ξεκινούν, και δόξα τω Θεό υγιής, και αισθάνομαι περισσότερο ώριμος από ποτέ. Πέραν αυτού ο τεμπέλης θέλει να αλλάζει ρόλους, αυτός που βαριέται. Και βαριέται αυτός που δεν έχει ή δεν κάνει τίποτα. Εάν είσαι δημιουργικός, εάν σου αρέσει να βάζεις στόχους μπορείς κάθε λεπτό της ημέρας να το αξιοποιείς.
Και εγώ αυτό κάνω, κάθε μέρα, κάθε λεπτό, το αξιοποιώ, με πάθος, με έργο. Γι’ αυτό δεν επιδιώκω αλλαγή του ρόλου μου αλλά ενίσχυσή του για να φτιάξω περισσότερα. Αλλά αυτό, εάν κατά τεκμήριο μπορώ και το αξίζω, συγκριτικά μάλιστα με τους άλλους συνυποψηφίους, θα το κρίνουν οι συμπολίτες μας, στην εκλογική αναμέτρηση.

Φυσικά την αλλαγή, την δημιουργική αλλαγή στο ρόλο τους επιδιώκουν και οι αντίπαλοί σας, σωστά;
Την αλλαγή στη προσωπική σου ζωή, στους στόχους σου, μπορείς να την επιδιώκεις και είναι δικαίωμα του καθενός και της καθεμίας. Εάν εσύ θέλεις ξαφνικά να ανακατευτείς με τα κοινά ενώ είσαι εξαφανισμένος, ή εάν νομίζεις ότι ήρθε η ώρα σου να γίνεις Δήμαρχος ή εάν θέλεις να αλλάζεις τα οφίτσια ανάλογα με το πως σε βολεύει αυτό αφορά εσένα και έχεις κάθε δικαίωμα. Το θέμα όμως είναι εάν αυτό έχει συνέπειες στο σύνολο.
Τότε το λόγο τον έχουν οι πολλοί, η κοινωνία, οι πολίτες που έχουν νου και γνώση, και θα κρίνουν εάν το προσωπικό σου στοίχημα τους αφορά ή τους αφήνει αδιάφορους. Συνεπώς καλά κάνουν και επιδιώκουν την αλλαγή στη δική τους ζωή διεκδικώντας να εκλεγούν Δήμαρχοι αλλά το πόσο αφορά την πλειοψηφία θα κριθεί στην εκλογική αναμέτρηση.

 



Και το δικό σας κίνητρο για να διεκδικήσετε άλλη μια τετραετία ως Δήμαρχος Κατερίνης;
Όταν στα χρόνια της υπο-χρηματοδότησης των Δήμων και της ύφεσης καταφέρνεις να φτιάξεις όσα δεν γίνανε σε 20 χρόνια, όταν μπορείς και διατηρείς την οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου, όταν είσαι πρωταθλητής στις χρηματοδοτήσεις έργων, όταν έχεις αποσιωβήσει όλες τις απειλές σε καιρούς χαλεπούς νομίζω δικαίως θέλεις να διεκδικήσεις τις ευκαιρίες, για την περαιτέρω βελτίωση της ζωής μας, και να τρέξεις στο ίσιωμα.
Ο Δήμος Κατερίνης έχει την ετοιμότητα, την επάρκεια και την εμπειρία να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες στην Ελλάδα που εξέρχεται της κρίσης ώστε να ολοκληρώσει τις υποδομές του, να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του. Όταν σε δύο μήνες σας παρουσιάσω τα επιμέρους σχέδια , ένα προς ένα τα έργα και τις δράσεις της επόμενης τετραετίας θα διαπιστώσουμε όλοι μαζί ακόμα περισσότερο το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης. Και όλα θα στοχεύουν στην ποιότητα ζωής και τη τοπική ανάπτυξη.
Από την άλλη πλευρά δεν σας κρύβω ότι επιθυμώ να προστατεύσω ότι με κόπο φτιάξαμε. Καλές πρακτικές και καινοτομίες, έργα και δράσεις που δύσκολα φτιάχτηκαν αλλά εύκολα χαλιούνται εάν πέσουν σε λάθος χέρια, από απειρία ή αδυναμία τεκμηρίωσης και υποβολής προτάσεων και σχεδίων.

Δήμαρχε οι εκλογές όμως κρύβουν παγίδες, εσείς δεν φοβάστε μια ήττα που θα κατέστρεφε και την υστεροφημία σας, θα χάλαγε την εικόνα σας, το προφίλ σας;
Καταρχήν ξέρετε, και πιστεύω και όλοι οι συνδημότες μας, ότι δεν με νοιάζει τόσο πολύ η εικόνα μου. Η γυναίκα μου τριάντα χρόνια διαμαρτύρεται ότι δεν προσέχω το ντύσιμο μου. Αλλά και γενικότερα δεν με έχετε δει να μασάω τα λόγια μου, να έχω δεύτερες σκέψεις ή να καλλωπίζω το έργο μου ή να φωτογραφίζομαι στο κοινωνικό παντοπωλείο ή με αδύναμους συμπολίτες μας για να φτιάξω την εικόνα μου, το προφίλ μου. Ποτέ, και εάν έγινε μια δυο φορές ήταν σε προσωπικό επίπεδο απαίτηση φίλων μου προσωπικών.
Η υστεροφημία είναι να έχεις τη συνείδησή σου καθαρή και καθαρή την έχεις όταν οι προθέσεις σου είναι πάντα καλές. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι όταν πάψω να είμαι Δήμαρχος θα φύγω από την Κατερίνη ή άμεσα ή έμμεσα με άλλο αξίωμα. Οι συνέπειες των πράξεων μου γνωρίζω ότι θα με ακολουθούν. Και θέλω να με χαρακτηρίζουν. Κρίση από τους άδολους συμπολίτες μας, τους πολλούς, όχι τους δόλιους και λίγους που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους ή τα συμφέροντα άλλων.

Η αλήθεια είναι ότι έχετε σχολιαστεί για το ατημέλητο αλλά και για την απουσία σας από αυτό που λέμε κοινωνικές υποχρεώσεις, αλλά μια ήττα, δεν σας φοβίζει;
Όχι δεν φοβάμαι. Δεν φοβήθηκα ποτέ, δεν λιγοψύχησα ποτέ, υπηρετώ ευγενικούς στόχους, είμαι τόσο εγωιστής όσο η πίστη μου στις δυνάμεις μου και στις αρχές μου. Και ίσως αυτό άλλοτε είναι μειονέκτημα και ενοχλεί είναι όμως και η πηγή δημιουργικότητάς μου. Τα λόγια μου με δεσμεύουν. Οι πράξεις μου με χαρακτηρίζουν.
Και γιατί να φοβάμαι. Το μόνο που με ανησυχεί σε κάθε πολιτική αναμέτρηση είναι η τήρηση των κανόνων από όλους. Είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα κρίνει και θα συγκρίνει προθέσεις, ικανότητες, πεπραγμένα και στόχους για την επόμενη ημέρα.

 



Αυτά τα χρόνια ως άνθρωπος δεν έχετε αλλάξει;
Πιστεύω καθόλου. Είμαι ο Σάββας που ήξεραν οι φίλοι μου, ο Σάββας που γνώρισαν και εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μου, με τα ίδια ελαττώματα με τα ίδια προτερήματα, αλλά αρκετές περισσότερες ικανότητες που δίνει η εμπειρία και επιτρέψτε μου η μάχη κυρίως με την κεντρική διοίκηση και την γραφειοκρατία, μάχες που κέρδισα.
Όχι δεν έχω αλλάξει. Φυσικά σφάλματα έχουν γίνει. Αλλά είναι δυνατόν όταν παράγεις έργο να μην κάνεις λάθη. Αδύνατον αλλά πρωτίστως ανθρώπινο. Είναι δυνατόν όλα αυτά τα χρόνια να μην στεναχώρησα κάποιους δημότες; Είναι δυνατόν κάποιοι από τους συνεργάτες μου να μην έσφαλαν;
Και αυτή είναι η αλλαγή που είναι σύμφυτη με εμένα. Να γίνεσαι καλύτερος σε αυτό που ξέρεις να κάνεις, να βελτιώνεσαι, να μαθαίνεις από τα λάθη σου, να τα διορθώνεις και να πηγαίνεις πιο μπροστά.

Ποιο είναι πιστεύετε το μεγαλύτερο παράπονο των δημοτών προς το πρόσωπό σας, τι σας λένε όταν διαμαρτύρονται;
Ότι δεν με βρίσκουν πάντα στο γραφείο, ότι δεν σηκώνω πάντα το τηλέφωνο, ότι δεν είμαι πολύ κοινωνικός γιατί δεν παίρνω πάντα τηλέφωνα στις γιορτές, δεν παρευρίσκομαι πάντα σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Και υπό αυτήν την έννοια ναι δεν είμαι συμβατικός, δεν υποδέχομαι συχνά στο γραφείο τους πολίτες αλλά αρκεί να δουν ένα συνεργείο του Δήμου σε κάποια γειτονιά και θα με βρουν εκεί να επιβλέπω και να συντονίζω, και εκεί με βλέπουν και ανταμώνουμε. Δεν σηκώνω το τηλέφωνό μου όσο συχνά το κάνουν άλλοι για δημόσιες σχέσεις αλλά όποιος μου ζητήσει την συμπαράστασή μου και πω ότι θα γίνει, γίνεται. Και έχω τον ίδιο αριθμό κινητού, και μόνον ένα κινητό, είκοσι χρόνια.
Είναι αλήθεια ότι ως Δήμαρχος δεν κάνω «κονσομασιόν», όπως δεν θέλω να αντικαθιστώ τις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου. Ο καθένας έχει το ρόλο του και ο δικός μου είναι να σχεδιάζω, να συντονίζω, να ελέγχω τις υπηρεσίες και να υλοποιώ τα έργα, γι’ αυτό με εξέλεξαν.

Θα προσθέσω εγώ άλλο ένα, σας χαρακτηρίζουν συγκεντρωτικό, είστε;
Ξέρετε κανέναν άνθρωπο στη δουλειά του, στη βιοτεχνία του, στο ξενοδοχείο του, στο γραφείο του, στο χωράφι του που να αφήνει τα πράγματα στη τύχη τους.
Δήμαρχος είμαι όχι παρατηρητής. Δεν εκλέγομαι για να πολιτεύομαι και να κάνω δημόσιες σχέσεις αλλά για να λύνω προβλήματα και φτιάχνω έργα. Και είμαι συγκεντρωτικός γιατί έχω την ευθύνη και πρέπει να ξέρω κάθε στιγμή τι γίνεται και εάν γίνεται καλά. Συγκεντρωτικός αλλά όχι για να περνάνε όλα από τα χέρια μου αλλά για να τα επιβλέπω και να διασφαλίζω το καλό αποτέλεσμα.
Αλλά πιστεύει κανείς ότι όλα όσα έχουν γίνει έγιναν εύκολα, μας χαρίστηκαν, τα έφτιαξαν, τα σχεδίασαν κάποιοι σύμβουλοι ή τα βρήκαμε. Με πολλή δουλειά έγιναν, με προσωπική εργασία και επίβλεψη. Καλές πρακτικές, γλιτώνοντας χρήματα που άλλοι πετούν από το παράθυρο. Αξιοποιώντας καινοτομίες. Ανακυκλώνοντας υλικά, ακολουθώντας κανόνες της κυκλικής οικονομίας.
Μεταξύ μας τώρα, και να ήθελα, δεν ξέρω να πολιτεύομαι με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο. Και σίγουρα δεν είμαι καλός ούτε στο «νταραβέρι» ούτε στις υποσχέσεις. Γι’ αυτό θέλω να κριθώ από αυτά που έκανα και από αυτά που θα σας παρουσιάσω για την επόμενη τετραετία. Σχέδια που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά μας.

Με αφορμή το νέο έτος, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συνδημότες μας;
Καλή χρονιά σε όλους πρωτίστως με υγεία. Και ως Δήμαρχος Κατερίνης το 2019 εύχομαι να γίνουμε όλοι αιτία καλού.
Πιστεύω ότι σε μια Ελλάδα που αρχίζει να αναπνέει εμείς που μάθαμε να κερδίζουμε στα δύσκολα έχουμε προβάδισμα, όχι ο Σάββας, αλλά ο Δήμος Κατερίνης με τον Χιονίδη και την ανανεωμένη ομάδα του.